Wat is SASE niet?
Jan Willem Behrens legt uit
De adoptie van SASE blijft aan kracht winnen; een enquête van Gartner® wees uit dat “39% van de respondenten aangaf dat ze SASE hadden geïmplementeerd of binnen 24 maanden zullen implementeren. Echter, een SASE-implementatie is geen eenvoudige vervanging; het correct uitvoeren vereist een zorgvuldig gefaseerde overgang.
Veel “SASE-aanbieders” beweren oplossingen te bieden die aan de verwachtingen van SASE voldoen, maar vaak bieden ze geen compleet netwerkbeveiligingspakket. Hier zullen we onderzoeken welke functies echte SASE onderscheiden van de na-apers, zodat bedrijven kunnen identificeren welke daadwerkelijk waarde bieden in een constant evoluerend cybersecuritylandschap.
SD-WAN is geen SASE
SASE en SD-WAN lijken niet alleen oppervlakkig op elkaar; ze beiden bieden organisaties de mogelijkheid om wendbaarheid te vergroten, middelen samen te voegen, uniforme routeringsmogelijkheden te bieden en zich te distantiëren van de fysieke infrastructuur. Gezien deze gedeelde kenmerken, is het begrijpelijk dat ze vaak met elkaar worden vergeleken. Echter, een diepere duik in SASE onthult bijkomende lagen van complexiteit en voordelen die het onderscheiden.
Cloudgebaseerde beveiliging is geen SASE
SASE-aanbiedingen worden verbeterd met een uitgebreide reeks geavanceerde beveiligingsfuncties, waaronder IPS (intrusion prevention system) en NGFW (next-generation firewall) voor het blokkeren van indringingen, samen met SWG (secure web gateway) voor het beschermen van toegang tot webgateways. Het is cruciaal om een identiteitsgerichte beveiligingsaanpak en een cloud-native architectuur te implementeren als onderdeel van SASE. Echter, een feature-rijke cloud firewall alleen is niet voldoende – Beveiliging vertegenwoordigt slechts een deel van de oplossing, met wereldwijde WAN-optimalisatie en routeringsfuncties even cruciaal voor het realiseren van authentieke SASE-architectuur op grote schaal.
Meerdere verschillende apparaten samenbrengen is geen SASE
SASE stelt organisaties in staat de voordelen van SD-WAN’s wendbare routering te combineren met uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Maar, de ware waarde ontstaat pas wanneer deze functies vakkundig geconfigureerd en naadloos geïntegreerd zijn. Het simpelweg samenstellen van verschillende componenten van verschillende “SASE-aanbieders” slaagt er niet in hun collectieve potentieel te benutten.
Door netwerk- en beveiligingsapparaten te integreren met cloudtechnologieën, kunnen organisaties verbeterde wendbaarheid, zichtbaarheid, eenvoud en prestatie bereiken die stand-alone oplossingen niet kunnen evenaren. Het proberen om verschillende producten samen te stellen om deze doelen te bereiken leidt typisch tot verhoogde uitgaven en het creëren van gecompliceerde netwerken die niet effectief op schaal onderhouden kunnen worden. Hoewel uitbesteding aanvankelijk voordelig kan lijken, leidt het vaak tot hogere kosten en verminderde kwaliteit.
Virtuele apparaten op randapparatuur is geen SASE
Virtuele apparaten bieden een gemakkelijkere methode om middelen aan de rand te benutten, maar ze verlagen de operationele kosten niet. SASE-technologie verbetert de efficiëntie van middelen verder door functies te leveren via cloud-native platforms en deze te laten beheren door providers, waardoor de noodzaak voor fysieke apparaat vormen en het beheer ervan voor klanten wordt weggenomen. Dus, wat is SASE precies?
SASE vertegenwoordigt de fusie van netwerken en beveiliging die de prestaties verhoogt, operationele complexiteit vermindert en de beveiligingshouding op wereldniveau versterkt. Om als echt SASE beschouwd te worden, moet een oplossing de volgende kenmerken vertonen:
- Ondersteuning voor alle randen: Mobiel, cloud, WAN en edge-locaties moeten allemaal ondersteund worden zonder in te boeten aan prestaties of functionaliteit. Veel virtuele en fysieke apparaten hebben moeite om aan dit criterium te voldoen. Dit komt omdat beveiligingsapparaten vaak inherent gebonden zijn aan een specifieke locatie.
- Identiteitsgestuurde beveiliging: Het SASE-beveiligingsmodel is opgebouwd rond gedetailleerde identificatie van bronnen. SASE vereist dat elke app, persoon en apparaat geïdentificeerd kan worden en dat datastromen diepgaand geanalyseerd kunnen worden. Dit maakt volledige netwerkzichtbaarheid en contextueel bewustzijn mogelijk om bedreigingen te helpen mitigeren.
- Cloud-native architectuur: Om beheer complexiteit te vereenvoudigen en elasticiteit, veerkracht en zelfonderhoud te bieden die SASE prestatiegericht en schaalbaar maken voor het bedrijfsleven, is een multi-tenant cloud-native architectuur essentieel.
- Wereldwijd verspreide netwerkconnectiviteit: Een wereldwijd verspreid cloudplatform zorgt ervoor dat alle functies van SASE beschikbaar zijn, ongeacht waar de netwerkranden van het bedrijf geografisch gezien zich bevinden. Dit betekent dat SASE PoPs (points of presence) verder moeten gaan dan openbare cloud datacenters en een lage-latentie connectiviteit voor alle WAN-eindpunten moeten garanderen.
Bedrijven die hun digitale operaties willen verbeteren, kunnen zich verdiepen in SASE. Ons gratis eBook, “Het netwerk voor het digitale bedrijf begint met de Secure Access Service Edge (SASE),” onthult de manieren waarop Secure Access Service Edge bedrijven kan helpen om voorop te blijven in het constant veranderende marktlandschap.
Waarom Horizon Telecom
Horizon Telecom is de premium MSP-partner voor organisaties die SASE-oplossingen willen implementeren die hun beveiligingspositie verbeteren, operationele complexiteit verminderen en de prestaties verhogen. Met Horizon Telecom kunnen bedrijven hun digitale bedrijven optimaliseren en concurrerend blijven in de steeds evoluerende markt van vandaag.
Neem vandaag nog contact met ons op of meld je aan voor een demo om uit eerste hand te ervaren hoe Horizon Telecom je kan helpen concurrerend te blijven in de steeds evoluerende markt van vandaag. Met Horizon Telecom als je partner, heb je de gemoedsrust dat je netwerk veilig is en geoptimaliseerd voor succes.
Waarom moet ik Sase omarmen?
Als IT-directeur van een wereldwijd bedrijfsentiteit ben je bekend met de uitdagingen van het implementeren van robuuste
netwerkbeveiligingsmaatregelen. Secure Access Service Edge (SASE) is naar voren gekomen als een toonaangevende strategie voor netwerkbeveiliging, waarbij het belang wordt benadrukt om echte SASE-aanbiedingen te onderscheiden van diegene die niet voldoen. Veel aanbieders kunnen beweren SASE te leveren, maar schieten tekort in het bieden van de allesomvattende beveiligingssuite, cloud-first architectuur, wereldwijde netwerktoegang en identiteitsgerichte beveiliging die integraal zijn aan authentieke SASE-oplossingen. Horizon Telecom erkent de cruciale rol van SASE in het verbeteren van digitale bedrijfsoperaties en het behouden van een competitief voordeel in het marktlandschap. Een partnerschap aangaan met Horizon Telecom zorgt ervoor dat je netwerk niet alleen veilig is, maar ook klaar is voor succes. Neem nu contact met ons op om het volledige potentieel van SASE voor je organisatie te ontsluiten.